Něco s uzeným si dopřáváme, kam až moje paměť sahá. A určitě je to druh potravy, kterou rádi konzumujeme my lidé ještě mnohem déle, už od dob, kdy jsme já ani vy nebyli na světě. A všichni aspoň zhruba víme, jak se takové skutečné uzené maso vyrábí. Víme, že se nějak zpracuje, pak se umístí do udírny a zůstane tam potřebnou dobu v kouři, který dodá jak specifickou chuť, tak i trvanlivost. Ale ví se už i to, že ne každé uzené maso je skutečně uzené. Před lety se začalo tradovat, že je toto potenciálně rakovinotvorné, a pak se vlastně přišlo i na to, že je opravdové uzené kvůli své výrobě drahé. A tak se našly stejně jako mnohde jinde náhražky.
Chcete opravdové uzené?
To, co nám už po léta leckde prodávají jako uzené maso, ve skutečnosti uzené nebývá. Jen se tomu s pomocí nějakých těch umělých nálevů dodává vůně a chuť připomínající absolvovaný proces uzení. Kdekdo z výrobců a prodejců masa už snad ani neví, jak vyudit vepřovou panenku a dopřát tak zákazníkům nefalšovanou kvalitu. A co si tak neuděláme my lidi sami, to nemáme. Ale naštěstí si i vy stejně jako já můžete zjistit, jak na to, a pak mít skutečné uzené. Nad které není.